Cu toții visăm să ne trezim în formă, gata să începem ziua cu dreptul! Singura problemă este că, în realitate, a te da jos din pat este mai des o sesiune de tortură decât o plăcere. Aveți probleme cu trecerea nopții? Poate că somnul tău nu este de bună calitate. Și știm cât de mult poate cântări un somn prost asupra restului zilei: somnolență, emoții accentuate, lipsă de concentrare… Gata cu stresul: astăzi, Blanc Cerise vă dezvăluie toate sfaturile sale pentru un somn profund și odihnitor.
Ce numim “somn odihnitor”?
Să dormi suficient pentru a rămâne în formă este unul dintre pilonii bunăstării de zi cu zi. Iar câteva obiceiuri bune vă pot ajuta să ajungeți acolo.
Dar înainte de a intra în miezul problemei, ce este mai exact un somn restaurator?
Vorbim despre somnul reparatorcând ne simțim odihniți și în formă când ne trezim. Acesta este un somn de calitate, care îl ajută pe cel care doarme să-și mențină sănătatea fizică și psihică.
Este caracterizat prin:
- Durata sa:somnul restaurativ este un somn suficient de lung pentru a permite organismului să treacă prin toate fazele somnului. Rețineți: am explicat în articolul nostru “Cât durează un ciclu de somn” că o noapte este împărțită în diferite faze, care se repetă până formează cicluri. Faza de somn profund cu unde lente este cunoscută ca fiind cel mai reparator moment al nopții, atât pentru organism, cât și pentru creier.
- continuitatea sa: așa-numitul somn reparator nu este întrerupt de treziri frecvente sau prelungite. Somnul trebuie să fie continuu pe tot parcursul nopții.
Crearea unui mediu confortabil pentru un somn odihnitor
Fă din dormitorul tău un paradis al păcii
Știați că atmosfera în care dormiți poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului și sănătății dumneavoastră? Pentru a vă bucura de un somn odihnitor, este esențial să proiectați un dormitor care să favorizeze odihna. Acest lucru implică:
- Temperaturadormitorului: am abordat acest subiect în articolul nostru “Ce temperatură pentru dormitor“. Acum știți: o temperatură a dormitorului de 18°C este ideală pentru un somn sănătos.
- Lumina: seara, optați pentru un iluminat discret pentru a vă pregăti corpul pentru adormire. Închideți obloanele șiperdelele din dormitor pentru a avea un somn liniștit și a evita să fiți trezit la primele ore ale dimineții.
- decorul: ce poate fi mai liniștitor decât un dormitor în culori pastelate, lipsit de dispozitive electronice și dezordine?
- zgomotul: dormi cu pisica,dormi cu câinele, partenerul care sforăie… Atât de multe situații zgomotoase care sunt susceptibile să vă perturbe somnul!
Aveți grijă cu lenjeria de pat și lenjeria
Când încercați să obțineți un somn odihnitor, lenjeria de pat este extrem de importantă. Este greu să te simți confortabil pe o saltea deformată, să te simți bine pe o pernă prea fermă sau să găsești somnul sub o plapumă prea caldă!
Alegerea lenjeriei de pat potrivite ar trebui să fie prioritatea dumneavoastră. Așa că nu ne zgârcim la calitatea saltelei. Iar dacă adăugați o saltea suprapusă, ar trebui să aveți cele mai moi nopți.
Celălalt element esențial pentru undormitor confortabil este lenjeria de pat: optați pentru o lenjerie de pat de calitate, în care veți dori să vă cuibăriți la culcare. Când vine vorba de materiale, lenjeria de pat spălatăRecuperați un somn odihnitor cu o rutină de seară
Indiferent dacă aveți un somn scurt sau un somn greu, este o idee bună să vă stabiliți obiceiuri de somn mergând la culcare și trezindu-vă aproximativ la aceeași oră în fiecare zi (chiar și în weekend). Prin menținerea unui ritm de somn regulat, organismului dumneavoastră îi va fi mai ușor să anticipeze ora de culcare șisă adoarmă rapid. Conectați-vă la corpul dumneavoastră. Cascatul, pleoapele grele, concentrarea redusă… Când recunoști aceste semne de oboseală, știi că este timpul să te duci în pat pentru o noapte de somn liniștită. Stresul și somnul nu fac casă bună. Și este mai presus de toate o chestiune de hormoni! Pentru a adormi, organismul angrenează 2 mecanisme: pe de o parte, o producție importantă de melatonină și, pe de altă parte, o scădere a nivelului de cortizol, eliberat de creier în timpul zilei. În timpul perioadelor de stres, organismul va continua să producă cortizol înainte de culcare. Acest exces de cortizol perturbă apoi somnul, în special faza de adormire, în ciuda secreției de melatonină. Dacă suferiți de anxietate, asigurați-vă că vă creați o rutină liniștitoare și includeți activități care vă liniștesc: lectură, yoga, meditație cu uleiuri esențiale, activitate manuală… ideal înainte de culcare. Știm cu toții că este bine să evităm cinele grele dacă vrem să dormim bine. Dar atunci, ce trebuie să mâncăm pentru a favoriza un somn odihnitor? Naturopata Emma Lagrange a răspuns la această întrebare pe blogul nostru. Rezumăm sfaturile ei pentru a favoriza o noapte odihnitoare : Toate sfaturile Emmei pot fi găsite în articolul “Ce să mănânci pentru a dormi mai bine?“. Nimic nu se compară cu exercițiile fizice din timpul zilei pentru apregăti somnul. Atunci când ne mișcăm în timpul zilei, faza de somn profund este mai mare datorită hormonilor de senzație (celebrele endorfine), care sunt eliberați în creier atunci când practicăm o activitate sportivă. Sportul este un adevărat aliat antistres, permițându-vă să mergeți la culcare mai liniștiți și să petreceți o noapte odihnitoare. Se consideră că este mai bine să se evite antrenamentele la ore târzii ale zilei, deoarece activitatea fizică crește temperatura corpului. Cu toate acestea, știm că organismul trebuie să piardă între 0,5 și 1°C înainte de a aluneca spre somn. Dacă vă place să vă antrenați seara, nu uitați să faceți un duș călduț pentru a vă reduce treptat temperatura corpului. Rândul tău pentru un somn odihnitor după efort! După cum vedeți, este esențial să creați un mediu propice somnului și să stabiliți o rutină zilnică pentru a profita din plin de efectele pozitive ale unui somn bun asupra minții și sănătății dumneavoastră. Spuneți adio insomniei și somnului excesiv și bună ziua somnului de calitate aplicând cele 6 sfaturi ale zilei!Respectați-vă ritmul
Alungă stresul
Consilii pentru nopți liniștite
Alimente de preferat și de evitat
Activitate fizică pentru un somn mai bun