Ora de culcare, alegerea pijamalei, confortul așternuturilor, chiar textura saltelei… Când vine vorba de somn, fiecare are micile sale obiceiuri. Și mai există un punct asupra căruia toată lumea este rareori de acord: poziția pentru un somn bun.
Unii oameni sunt regii somnului pe spate, în timp ce alții sunt adepți ai somnului pe burtă sau pe lateral. Se pune atunci întrebarea: este o poziție mai bună decât alta? În acest articol, Blanc Cerise deslușește adevărul și vă îndrumă spre un somn odihnitor. Ai fi surprins să afli cât de mult îți poate influența odihna modul în care te întinzi.
Somnul: mitul poziției ideale?
Contradictoriu cu ceea ce ați putea crede, nu există opoziție ideală de dormit. Motivul este simplu: corpul se mișcă inconștient pe parcursul nopții. Când te gândești la asta, rareori ne trezim în poziția în care am adormit, nu-i așa?
Această mișcare nocturnă este benefică pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră. Pe măsură ce dormiți, corpul dumneavoastră se adaptează pentru a evita solicitarea excesivă a oricărei zone. Corpul tău percepe durere în timpul somnului? Acesta își schimbă imediat poziția pentru a o atenua. Ca urmare, senzațiile neplăcute sunt corectate, chiar și în mijlocul somnului dumneavoastră.
Opoziție pentru a dormi bine este de fapt poziția care vă este cea mai confortabilă în timp ce adormiți.
Câte o poziție pentru a dormi bine
Pe spate, pe burtă sau pe o parte: și tu, care poziție ți se pare cea mai naturală atunci când te bagi în pat? Fiecare are partea ei de avantaje, dar și dezavantajele ei. Descifrarea pozițiilor de dormit.
Dormirea pe spate
Dormirea pe spate este considerată cea mai bună poziție pentru dormit, nu în ultimul rând pentru că alinierea coloanei vertebrale este optimă. Greutatea este distribuită pe saltea, cu brațele plasate de-a lungul corpului sau încrucișate peste stomac.
Beneficiile
- Dormitul pe spate favorizează stabilitatea coloanei vertebrale, ceea ce reduce durerile de spate, gât și umeri. Cu condiția săalegeți o pernă potrivită;
- Dormitul pe spateajută în general la limitarea refluxului acid;
- În această poziție, fața nu se freacă de pernă. Un punct bun pentru cei care nu vor să vadă ridurile apărând prea repede!
Dezavantajele
- Dacă sunteți deja predispus la sforăit, riscați să vă agravați simptomele cu această poziție. De asemenea, această poziție nu este apreciată de femeile însărcinate, mai ales la sfârșitul sarcinii.
Dormitul pe burtă
A spune că această poziție nu este apreciată de profesioniștii din domeniul sănătății este puțin spus. Dar nu contează: unii dormitori pur și simplu nu pot trăi fără ea. Trebuie spus că statul pe burtă și îngroparea feței în pernă este deosebit de reconfortant.
Beneficiile
- Simptomele sforăitului și ale apneei în somn sunt reduse. Acestea pot chiar să dispară complet la unele persoane.
Dezavantajele
- Această poziție arcuiește în mod natural spatele, ceea ce poate provoca dureri la nivelul vertebrelor, coloanei vertebrale și regiunii lombare.
- Cânddormiți pe burtă, capul este inevitabil întors într-o parte sau alta. Tensiunea exercitată în timpul nopții asupra vertebrelor cervicale poate provoca atunci dureri. Dacă, în ciuda tuturor lucrurilor, vă place să dormiți pe burtă, optați pentru o pernă relativ plată pentru a nu trage prea tare de gât.
- Dacă nu folosițiDormitul pe o parte
Lateral stânga sau lateral dreapta, aceasta este cea mai comună poziție pentru cei care dorm. Beneficiile
- Dormitul pe o parteimplică o aliniere naturală a coloanei vertebrale care previne încordarea și durerile de spate;
- Dormitul pe partea stângă facilitează digestia;
- Riscul de sforăit sau de apnee în timpul somnului este mai scăzut;
- Aceasta este POZIȚIA care ușurează femeile însărcinate de greutatea burții lor.
Dezavantajele
- Este posibil să vi se fi întâmplat deja: atunci când dormiți pe o parte, brațul de dedesubt se comprimă. Pe măsură ce orele trec, circulația sângelui nu mai funcționează corect și o senzație de amorțeală vă trezește din somn. Am avut parte de treziri mai bune!”
- Somnul pe o parte pune o presiune excesivă pe umeri și șolduri, ceea ce poate duce la dureri și rigiditate musculară.
Importanța lenjeriei de pat și a ținutei tale pentru un somn odihnitor
Deși nu există opoziție ideală pentru a dormi bine, există câteva reguli de bază pentru a evita să te rănești, începând cu alegerea lenjeriei de pat. Fie că este vorba de pernă, saltea sauacoperiș, nimic nu trebuie ales la întâmplare: acestea ajută la susținerea curburii naturale a coloanei vertebrale, reduc punctele de presiune și, prin urmare, previn durerea.
Nici prea tare, nici prea moale, salteaua se alege înainte de toate în funcție de morfologia și obiceiurile dumneavoastră de somn. Același lucru este valabil și pentru pernă: fie că vă place să dormiți pe burtă, pe spate sau în poziție fetală, aceasta trebuie să vă mențină capul și gâtul într-o pozițieneutră.
Sfatul nostru: indiferent de poziția în care preferați să adormiți, nu ezitați să vă procurați mai multe perne pentru a vă îmbunătăți confortul. Unora dintre cei care dorm pe o parte le place să pună o pernă între genunchi pentru a reduce orice solicitare a spatelui.
Iată ce trebuie să rețineți din acest articol: nu există opoziție perfectă de dormit. Aceasta variază de la persoană la persoană, în funcție de sănătatea și preferințele individuale. Pe de altă parte, dacă simțiți că poziția dvs. preferată agravează o durere deja prezentă, este mai bine să o schimbați.
Găsirea poziției corecte de dormit este una, alegerea unei ținute în care vă simțiți confortabil este alta: scăpați de ținutele strâmte care vă împiedică să vă mișcați. Dacă nu vă placedormitul în pielea goală, optați pentrupijamalele noastre vă oferă aceeași moliciune și libertate de mișcare. Perfectă pentru a vă așeza confortabil în pat!