Pisicile sunt cunoscute pentru faptul că sunt animale deosebit de independente. Dar, în timp ce pot petrece zile întregi singure, le place, de asemenea, să se cuibărească lângă tine când este timpul să meargă la culcare. Așa că se pune întrebarea: este o idee bună să dormi cu pisica ta?
Subiectul este departe de a fi unanim. Unii proprietari nu se pot lipsi de această prezență liniștitoare, în timp ce alții preferă să doarmă în dormitoare separate. Aveți probleme în a vă decide? Blanc Cerise aruncă o privire asupra avantajelor și dezavantajelor de a dormi cu pisica.
Un antistres natural
Avându-vă pisica aproape când vă strecurați sub plapumă are unefect calmant aproape imediat. Nu vă mai gândiți la grijile dumneavoastră înainte de culcare: simplul fapt de a lăsa toarcerea pisicii dumneavoastră să vă adoarmă de la căldura plapumii este suficient pentru a combate anxietatea. Această prezență liniștitoare creează o stare de liniște care vă ajutăsă adormiți mai repede. Vă bucurați de momentul prezent și adormiți fără să vă dați seama. Dormitul cu pisica ta înseamnă, de asemenea, că ai ocazia să petreci un moment special cu animalul tău de companie și să vă consolidați legătura. Atât de multe motive pentru care dormitul cu el poate deveni rapid o dependență!
Să dormi cu pisica ta, o idee atât de bună?
La prima vedere, pisica are toate atuurile partenerului ideal de co-sleeping. Vă vedeți deja dormind alături de adorabilul dvs. pui de blană? O mică verificare a realității este necesară.
E adevărat că pisicile dorm mult (în medie 16 ore pe zi!). Numai că aceste multe ore de somn nu sunt neapărat modelate după propriile noastre perioade de odihnă. Pisicile nu au același ritm biologic ca oamenii: ele alternează faze de veghe și de somn în timpul zilei, dar și noaptea. Astfel, ele pot deveni brusc active odată cu stingerea luminilor. Suficient pentru a vă perturba propriilecicluri de somn.
Împărtășirea patului cu pisica poate avea și alte dezavantaje. Toarcerea care părea atât de liniștitoare la culcare poate deveni rapid insuportabilă la 3 dimineața. Și când te gândești la măsura în care lipsa somnului ne afectează starea de spirit și organismul, cel mai bine este să eviți insomniile repetate.
S-ar putea să fi observat deja că pisicilor le place să ațipească în poziții cel puțin… curioase. Nu ești la adăpost ca pisica ta să îți confunde capul cu o pernă sau să se cuibărească confortabil pe spatele tău. Ca să nu mai vorbim de faptul că sunt adevărate sticle cu apă fierbinte: în timp ce căldura lor blândă este apreciabilă iarna, dormitul cu un pisoi care este puțin prea lipicios va fi asemănător unui adevărat calvar în mijlocul unui val de căldură.
Care sunt riscurile pentru sănătate?
Pisicile sunt considerate animale curate. De fapt, ele petrec mult timp îngrijindu-se. Dar asta nu înseamnă că primirea micului tău companion în pat este deosebit de igienică: nimic nu îți spune că lăbuțele lui nu au călcat pe litieră chiar înainte de culcare.
Este evident, dardormitul lângă pisică este total nerecomandat dacă suferiți de astm sau de alergii cauzate de contactul cu animalele. Același lucru este valabil și pentru acarieni: dacă sunteți sensibil la aceștia, fiți conștient de faptul că părul de pisică și de câine sunt pline de ei. În plus, alte creaturi mici sunt susceptibile să se stabilească pe pisica dvs. Purici, căpușe, păduchi… Micuți intruși pe care nimeni nu vrea să-i vadă proliferând în golurile de ladrapi.
În sfârșit, pisicile care petrec timp în aer liber pot fi șipurtătoare de boli. Toxoplasmoză, boala zgârieturii pisicii, pecingine… Benigne în majoritatea cazurilor, acestea se pot dovedi periculoase la persoanele imunocompromise.
În concluzie, dormitul cu pisicaeste înainte de toate o alegere personală. Totul depinde de animal, de stăpân și de dorințele fiecărui individ. Din motive de igienă și confort, cel mai bine este să vă abțineți. Dar, dacă doriți cu adevărat să mențineți legătura în timpul nopții, iată câteva sfaturi pentru o coabitare reușită:
- Spălați-vă pisica în mod regulat și tratați-o împotrivaparaziților.
- Nu lăsați patul să devină un cuib de germeni: fiți impecabil în ceea ce priveștefrecvența spălării lenjeriei de pat.
- Instalați unprotector de saltea pentru a vă păstra lenjeria de pat sănătoasă cât mai mult timp.
- Înființați o rutină de seară: acest lucru îi va permite pisicii dvs. să își potrivească instinctiv ritmul cu al dvs.
- Stimulați-vă pisica în timpul zilei cu jocuri sau sesiuni de îmbrățișări. Scopul? Să o faci să facă mișcare și, în cele din urmă, să aibă o viață de noapte cât mai liniștită posibil.