E o idee bună sădormi cu câinele tău? Aceasta este o întrebare legitimă pe care să ți-o pui. Ca stăpân, este greu să reziști orei de culcare: inevitabil, ajungi să-ți lași câinele să-și facă loc în patul tău. Dar, oricât de adorabilă ar fi bila ta de blană, este acesta cu adevărat un obicei bun de preluat? Blanc Cerise te luminează îți spune totul despre avantajele și dezavantajele de a dormi cu câinele tău.
O sursă de bunăstare pentru stăpân…
E dovedit: dormim mai bine atunci când câinele nostru ne este alături. Această concluzie a fost dezvăluită de cercetătorii de la Clinica Mayo (SUA). Aceștia din urmă au arătat că subiecții care au dormit în aceeași cameră cu câinele lor au beneficiat de o mai bună calitate a somnului. Explicația? Există ceva liniștitor în a avea un câine alături: prezența acestuia reduce stresul și favorizează starea de bine a oamenilor.
Și cu atât mai mult cu cât câinii se adaptează cu ușurință la rutina dumneavoastră nocturnă: spre deosebire de pisici care pot fi active în mijlocul nopții, orele de somn ale unui câine urmează mai mult sau mai puțin ritmul uman. Acest lucru înseamnă că micul dvs. companion poate ațipi timp de mai multe ore la rând (sau chiar o noapte întreagă) fără să vă perturbeciclurile de somn.
…la fel ca pentru câine
Nu suntem singurii care ne bucurăm de co-sleeping: trebuie să știți căbeneficiile pentru câine sunt la fel de interesante. Paturiînmuiate în parfumul tău, căldură reconfortantă, o plapumă moale… Patul tău arată ca un paradis pentru animalele tale de companie! Nu e de mirare că vor să se ghemuiască în el noaptea. Dincolo de noțiunea de confort, amintiți-vă că câinii sunt animale sociale: au nevoie de contact. Prin urmare, a fi aproape de stăpânul său îi oferă un sentiment plăcut de iubire și siguranță.
Să dormi cu câinele tău: care sunt dezavantajele?
Problema igienei
În ciuda dragostei pe care o avem pentru animalul nostru de companie, un contact atât de apropiat noapte de noapte îl expune la riscuri pe care este bine să le conștientizăm:
- Boli zoonotice(transmisibile la om): pecingine, pasteurelloză, leptospiroză… Se impune totuși prudență, mai ales la persoanele fragile.
- Paraziți externi: mai frecvente, puricii, acarienii și căpușele își pot stabili reședința în golul așternuturilor și vă pot dăuna sănătății.
Să dormi cu câinele tău înseamnă, de asemenea, să accepți să găsești păr sau murdărie pe Latura comportamentală
Acest ritual nocturn ar putea aveaconsecințe negative asupra educației câinelui și asupra relației stăpân/animal. Unii consideră că menținerea legăturii în timpul nopții tinde să dezvolte anxietatea de separare la câine, o tulburare cunoscută și sub numele dehiperatașament. Alții consideră că, dacă câinele este invitat în patul său, el își va însuși acest spațiu ca fiind al său și va manifesta agresivitate. În fine, unii câini nu sunt regii discreției: între sforăit, mârâit și ocuparea spațiului în pat, nopțile nu sunt neapărat toate odihnitoare! Dacă sunteți dornic săîmpărțiți patul cu câinele, vă sfătuim să: Nu uitați cădormitul cu câineletrebuie să provină în primul rând dintr-o dorință reciprocă: această practică nu trebuie în niciun caz să fie impusă niciunuia dintre voi. Nu vreți un animal de companie în patul dumneavoastră? Pregătiți un colțișor confortabil în dormitorul dvs. pentru ca voi doi să aveți vise plăcute împreună. În cele din urmă, amintiți-vă că câinele dvs. trebuie să știe cum să se dea jos din pat sau să părăsească camera atunci când îi cereți acest lucru. Câteva precauții de luat