O saltea bine întreținută este garanția unui somn bun. Prin urmare, este vital să aveți grijă de ea, deoarece poate deveni rapid un teren de reproducere pentru bacterii și alți dăunători, inclusiv acarieni. Aceste animale minuscule fac parte din familia păianjenilor. Spre deosebire de gândacii de pat, ei nu mușcă. Și nici nu transmit boli. Problema este că sunt foarte alergene pentru unii oameni. Așadar, nu sunt niște animăluțe atât de inofensive.
Dintre toate camerele din casă, dormitorul este locul lor de joacă preferat. Mai mult de un milion dintre ele pot fi găsite într-un pat obișnuit! Suficient pentru a-ți da fiori pe șira spinării. Așadar, cum știi dacă ai acarieni în lenjeria de pat? Care sunt cele mai bune modalități de a scăpa de ei? Blanc Cerise vă oferă toate soluțiile pentru a scăpa de acești mini-intruși.
Cum îți dai seama dacă ai acarieni în pat?
Un mediu ospitalier
Dacă sperați să putețideteja prezența acarienilor în așternutul dumneavoastră, nu aveți noroc: aceste insecte sunt invizibile cu ochiul liber. Amatoare de locuri calde și umede, ele se hrănesc în principal cu celulele moarte ale pielii. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că iubesc atât de mult paturile noastre. Dar asta nu e tot: ele mișună și în perne, covoare, huse de canapele și jucării de pluș. De îndată ce un dormitor este supraîncălzit, prost ventilat și plin de bibelouri, sunt îndeplinite toate condițiile ideale pentru reproducerea lor. Un adevărat paradis pentru micii noștri dușmani!
Celălalt semn care arată dacă acarienii se ghemuiesc în dormitorul tău? Praful. Aceștia se amestecă în voie, atât de mult încât se pot găsi până la 10.000 de acarieni într-un singur gram de praf. Și chiar dacă au mai puțin de un milimetru lungime, ei pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre.
Reacții alergice
Manifestările alergice sunt cele mai evidente indicii pentru a ști dacă aveți acarieni în pat. Nas înfundat, ochi apoși, mâncărimi în gât, tuse, strănut repetat… Simptomele unei alergii la acarieni seamănă în cele din urmă cu cele ale unei răceli puternice. Dar, spre deosebire de un virus, aceste neplăceri nu dispar după câteva zile. În plus, simptomele pot fi deosebit de virulente în unele cazuri: expunerea repetată la acarienii de praf din casă poate duce la crize severe de astm și eczeme. Atât de multe afecțiuni care pot ruina viața celor afectați.
Simptomele se intensifică în general în timpul lunilor de iarnă, când interioarele sunt încălzite mai mult. Acarienii de praf se înmulțesc cu o viteză amețitoare în golurile așternuturilor sau ale canapelelor. Dejecțiile și resturile lor sunt cele care irită apoi tractul respirator.
Tratamentele medicale îi pot ameliora pe cei mai sensibili indivizi. Dar pentru unsomn liniștit, rămâne esențial să abordați problema la rădăcină. Cum puteți să vă curățați mediul și să scăpați definitiv de acarieni?
Sfaturile noastre pentru respingerea acarienilor din așternut
Pe saltele și perne
Veștile proaste sunt că este imposibil să eradicați complet acarienii din locuința dumneavoastră. Aceștia se instalează chiar și în cele mai curate locuințe. Vestea bună este că există soluții pentru a le reduce numărul.
Totul începe cu salteaua: aici se concentrează toată umiditatea produsă în timpul nopții. Saltelele cu arcuri nu sunt recomandate. Acestea conțin numeroase cavități în care acarienii vor fi încântați să se instaleze. Pentru a evita pe cât posibil să fie invadați, ne orientăm în schimb către saltelele 100% latex sau cu spumă rece.
Este importantă și alegerea bazei. Un somier este cu siguranță foarte confortabil, dar nu permite lenjeriei de pat să respire. Optați în schimb pentru o bază de pat cu lamele care favorizează o mai bună circulație a aerului.
Suferiți de alergii și nu știțice pernă să alegeți? Trebuie să știți că acarienii sunt mai predispuși să prolifereze în pernele din pene și puf. Prin urmare, vă sfătuim să cumpărați perne cu umplutură sinteticăstrong>, în care este mai puțin probabil să se cuibărească. Un alt avantaj este că acest tip de pernă este ușor de curățat și uscat. Puneți perna și plapuma în mașină la fiecare 3 luni pentru un somn fără probleme.
Dacă v-ați decis să țineți la distanță acarienii,protectoarele de saltea și de pernă vă vor fi de mare ajutor. Aceste bariere din bumbac împiedică pielea ta să intre în contact cu acarienii, lăsând în același timp umezeala să iasă. Ele pot fi spălate în mod regulat, la fel calenjeria de pat. Astfel, vă puteți păstra lenjeria de pat sănătoasă pentru mai mult timp.
O altă armă antiacarieni de știut: baking soda. Pentru o curățare în profunzime (fără a dăuna mediului sau sănătății tale), pur și simplu împrăștie praful pe toată suprafața saltelei sau pernei tale. Puteți adăuga câteva picături de uleiuri esențiale de lavandă sau tea tree pentru a maximiza rezultatul. Lăsați să acționeze timp de câteva ore, apoi frecați cu o perie. La final, aspirați pentru a îndepărta bicarbonatul.
Nota: nu folosiți niciodată un aparat de curățat cu aburi pe saltea sau pernă. Nu veți face decât să creșteți nivelul de umiditate și să atrageți musafiri nedoriți.
Pe rufe
Știați că anumite textile sunt eficiente în mod natural împotriva acarienilor? Este cazul inuluistrong>: structura fibrelor sale împiedică pur și simplu paraziții să se agațe de el. Lenjeriadrenuri este un aliat excelent dacă doriți să limitați riscul de alergii. Rețineți călin și lenjeria de pat din cânepă vă garantează nopți de o moliciune absolută. Contrar credinței populare, aceste țesături excepționale nu sunt neapărat inabordabile. Blanc Cerise o dovedește cu husele sale de plapumă din in spălat 100%: optați pentru lenjerie de pat de top și sublimați-vă dormitorul la un preț corect.
Așa cum v-ați dat seama, nimic nu întrece lenjeria de pat naturală când vine vorba de combaterea acarienilor. Dar asta nu e tot: există câteva lucruri pe care le puteți face zilnic pentru a preveni apariția lor.
O dată pe zi
Aveți obiceiul de a vă face patul imediat ce ați pus piciorul jos? O idee proastă. Prin împăturirea așternuturilor imediat după trezire, creați o adevărată capcană pentru acarieni. Aceștia au avut timp să se acumuleze în timpul nopții, mai ales dacă ai tendința să transpiri mult. Lasă patul deschis și scutură-ți plapuma pe fereastră pentru a o scăpa de praf și alte impurități.
De două ori pe zi
Aerisiți-vă dormitorul dimineața și seara timp de cel puțin 10 minute: acest lucru va reduce nivelul de umiditate și va menținedormitorul la temperatura ideală.
În fiecare săptămână
Fiți riguros în ceea ce priveștefrecvența cu care vă spălați așternuturile. Pentru a vă asigura că ucideți cât mai mulți mici invadatori, selectați cea mai fierbinte temperatură pe care așternuturile dvs. o pot suporta. Nu sări pestepyjama ta!
Cât de des posibil
Dați plapumelor, cearșafurilor, plaids,cushion covers, undersheets, pături (sau chiar saltele) pe fereastră de îndată ce vremea o permite. Acarienii pot fi tenace, dar nu sunt rezistenți la lumina zilei.
Măsuri antiacarieni în dormitor
Toate sugerează că avețiacarieni în așternut? Declară-le război:
- Purifică cuiburile secundare de acarieni:perdele, covoare, animale împăiate… Ai grijă să nu le uiți. La fel ca și lenjeria de pat, trebuie să le spălați deoarece pot fi dăunătoare pentru sănătatea ocupanților casei.
- Curățați regulat: scopul? Să eliminați cât mai mult praf posibil. Mobilă, rame de pat, lamele… Curățați fiecare colțișor din dormitor folosind o cârpă bine stoarsă cel puțin o dată pe săptămână. Pentru podea, folosiți un aspirator mai degrabă decât o mătură, care agită praful și dispersează alergenii în aer.
- Evitați să lăsați hainele să se adune la picioarele patului: asigurați-vă că vă puneți rufele deoparte pe măsură ce avansați.
- Fără covoare: optați pentru o podea ușor de spălat, cum ar fi linoleumul.
- Reduceți umiditatea cât mai mult posibil: evitați să amplasați un acvariu în dormitor sau prea multe plante pentru a nu crea prea multă umiditate. Nu uitați să vă mențineți corect sistemul de ventilație.
- Restricționați accesul în dormitor: animalele de companie sunt un mijloc de transport fantastic pentru acarieni. Dacă suferiți de alergii, cel mai bine este să evitați să dormiți cu pisica sau câinele dumneavoastră sau să le lăsați să se simtă confortabil în dormitorul dumneavoastră.
- Nu supraîncălziți dormitorul: menținerea temperaturii camerei sub 20 de grade frânează foarte mult proliferarea acestor creaturi microscopice.
În concluzie,să știi dacă ai acarieni în pat nu este atât de evident: cu excepția cazului în care ești alergic la ei și afișezi simptome clare, detectarea prezenței lor este mai dificilă decât pare. Secretul pentru a ține aceste microorganisme departe de patul tău? Păstrați-vă dormitorul curat, bine luminat și bine ventilat. Un ultim sfat: fiți impecabil în ceea ce privește igienaservețelelorșirobetelor, care sunt pline de piele moartă și umezeală spre deliciul micilor indezirabili.