Alergiile la acarieni: înțelegerea lor pentru o mai bună prevenire

Alergiile la acarienii din praful de casă, responsabili de numeroase afecțiuni respiratorii, afectează o mare parte din populația lumii. Acești paraziți minusculi proliferează în casele noastre, provocând simptome precum congestie nazală și mâncărime. Suferiți de alergii la acarieni? Blanc Cerise vă ajută să înțelegeți și să gestionați aceste alergii pentru a vă reda calitatea vieții.

De ce sunteți alergic la acarienii de praf din casă?

Se estimează că 50 până la 10% din populația lumii este alergică la acarienii de praf de casă . Copiii, de la vârsta de 8 ani, sunt cei mai sensibili. Cu toate acestea, printre alte alergii, 45% sunt considerate a fi stimulate de acarienii de praf de casă! Acest lucru face ca acarienii să fie a doua cea mai mare sursă de alergie după polen. Prin urmare, este esențial să înțelegem alergia la acarienii de praf de casă.

Reamintim că acarienii sunt artropode minuscule, invizibile cu ochiul liber, care măsoară între 0,2 și 0,3 mm și au o durată de viață de 2 până la 4 luni. Principalii lor alergeni sunt proteinele care se găsesc în excrementele și corpurile lor în descompunere.

Aceste proteine, atunci când sunt inhalate sau intră în contact cu pielea, pot provoca o reacție alergică la unele persoane. Sistemul imunitar al unei persoane alergice la acarieni identifică aceste proteine ca fiind substanțe nocive. Apoi reacționează prin producerea de anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE) care se leagă de celule.

Aceste anticorpi determină eliberarea de histamină, care este cauza simptomelor alergice, cum ar fi inflamația, mâncărimea, strănutul și producerea de mucus.

Cum se dezvoltă acarienii într-o casă?

Încercați să aflați dacă aveți acarieni în casă? În ce condiții proliferează aceștia? Acarienii de praf sunt prezenți pe tot parcursul anului, dar populația lor tinde să crească în mediile calde și umede. Condițiile ideale pentru proliferarea acarienilor sunt o temperatură de aproximativ 25°C și o umiditate de 75%. Un acarian nu va supraviețui sub 17°C și 55% umiditate. Căldura de peste 58°C îi omoară.
În Franța, acarienii de praf proliferează în special toamna și iarna, când casele sunt încălzite și umiditatea este mai mare în interior. În climatele mai tropicale, ei pot fi prezenți în cantități mari și primăvara și vara.

Amiții se hrănesc cu microparticule de piele moartă, precum părul și blana animalelor, dar și cu polen și mucegai. De aceea, le place să se strecoare în paturi și în alte textile din casă, cum ar fi perdele, covoare, canapele și chiar covoare.

Știați? Până la 2 milioane de acarieni pot fi găsiți sub o saltea! O cifră care te face să vrei să scapi cât mai repede de acești paraziți microscopici…

Care sunt simptomele alergiei la acarieni?

Simptomele alergiilor la acarieni sunt similare cu cele ale alergiilor la polen sau la părul de animale. Dacă aveți mai multe dintre aceste simptome, ați putea suferi de o alergie la acarienii de praf:

  • rinită alergică, adică un nas înfundat, care curge, cu strănut repetat.
  • mâncărime în nas, gât sau ochi.
  • ochi roșii, apoși sau umflați.
  • o tuse uscată.
  • wheezing, disconfort respirator sau chiar agravarea astmului la persoanele predispuse.
    • De asemenea, puteți experimenta oboseală dacă alergia durează mai multe săptămâni la rând, dar rețineți că oboseala singură nu este un simptom al alergiei la acarieni în sine. Dacă somnul dumneavoastră este perturbat, Blanc Cerise vă dezvăluie cele mai bune poziții pentru a dormi bine .

      Simptomele pot fi mai mult sau mai puțin intense de la o persoană la alta și pot dura mai mult sau mai puțin timp. Este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă credeți că ați putea fi alergic la acarienii de praf din casă .

      Cum se tratează o alergie la acarieni?

      Să scapi complet de alergiile la acarieni poate fi dificil, dar anumite tratamente și măsuri pot ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Medicamente sau imunoterapie cu alergeni: iată care sunt cele mai frecvente tratamente pentru a combate alergia la acarieni.

      Medicamente pentru combaterea simptomelor

      Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei la acarieni , medicul vă poate prescrie mai multe tipuri de medicamente, în funcție de ceea ce este mai potrivit pentru dumneavoastră.

      În primul rând, antihistaminicele ajută la reducerea strănutului, a scurgerilor nazale și a mâncărimii. Corticosteroizii nazali sunt, de asemenea, favorizați pentru a reduce inflamația pasajelor nazale, iar decongestionantele pentru a ameliora congestia nazală.

      Imunoterapie alergenică

      Injecțiile alergenice sau comprimatele sublinguale pot ajuta la reducerea sensibilității la acarienii de praf de casă pe termen lung. Desensibilizarea presupune administrarea treptată a unor doze crescânde de extracte alergenice pentru a obișnui sistemul imunitar cu acești alergeni. Se efectuează prin injectare (injecții subcutanate) sau sublingual (comprimate sau picături sub limbă). Desensibilizarea la acarienii de praf de casă poate reduce semnificativ simptomele alergice pe termen lung.

      Dacă aveți simptome, este recomandabil să consultați un alergolog pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat. Acesta va putea efectua teste cutanate sau analize de sânge pentru a confirma alergia la acarieni și pentru a evalua severitatea reacției alergice.

      Cele mai bune practici pentru a ține acarienii de praf departe de dormitorul dvs.

      Deși este imposibil să scăpați complet de acarieni, există câteva lucruri simple pe care le puteți face zilnic pentru a reduce cantitatea de alergeni: aerisiți camerele, faceți curat în mod regulat, dezumidificați aerul sau chiar dezordonați-vă dormitorul. Vă oferim toate sfaturile noastre pentru a alunga acarienii din casa dumneavoastră.

      1. Aerisiți-vă casa

      Pentru a limita prezența acarienilor și, prin urmare, riscul alergiilor la acarieni, primul obicei pe care ar trebui să îl adoptați este să vă aerisiți corect casa sau apartamentul. Deschideți ferestrele dimineața și seara timp de cel puțin 10 minute, în special în dormitoare, pentru a reînnoi aerul și a evacua alergenii. Este o idee bună să lași paturile deschise în timpul zilei pentru a elimina excesul de umiditate (mai ales dacă transpiri noaptea).

      De asemenea, obișnuiți-vă să aerisiți locuința atunci când faceți curățenie, chiar dacă este doar una de bază. Acest lucru va preveni acumularea prafului în aer.

      2. Curățați-vă casa regulat și temeinic

      Apropo de curățenie: este important să nu neglijați treburile casnice dacă doriți să combateți o alergie la acarieni. Efectuați în mod regulat o curățenie temeinică a tuturor camerelor. Pentru a elimina corect praful din casă, vă recomandăm să utilizați un aspirator dotat cu filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air).

      Acordați o atenție deosebită suprafețelor cu risc care adăpostesc acarienii precum: lenjeria de pat, covoarele, mochetele, perdelele și țesătura canapelei. Și nu uitați să vă schimbați lenjeria de baie ( halate de baie , prosoape de baie și 3. Aveți grijă de lenjeria de pat și de pat

      Așa cum am spus mai devreme, acarienilor le place să se furișeze în dormitor și mai ales în pat, deoarece mediul este propice dezvoltării lor. Dacă sunteți alergic la acarieni , îngrijirea scrupuloasă a lenjeriei dvs. de pat, precum și a lenjeriei de pat este o etapă esențială de curățare.

      În primul rând, înfășurați salteaua într-o husă antiacarieni. Vă recomandăm curățarea saltelei la fiecare șase luni și aspirarea acesteia o dată pe lună. De asemenea, puteți instala huse antiacarieni pe lenjeria dvs. de pat. Lenjeria de pat (pernă și plapumă) trebuie schimbată la fiecare două luni, iar lenjeria de pat (cearșafuri, husă de plapumă, fețe de pernă) o dată pe săptămână. Atât lenjeria de pat, cât și lenjeria de pat trebuie spălate periodic la mașină la o temperatură ridicată (60°C). De fapt, o spălare între 30 și 40°C este mai respectuoasă cu planeta, dar nu este suficientă pentru a ucide acarienii .

      Prin urmare, optați pentru materiale sintetice sau din bumbac, care pot fi spălate la temperaturi ridicate, spre deosebire de plapume din pene sau pături din lână.

      3. Menține-ți casa proaspătă și uscată

      Să scapi de umezeală în casa ta este crucial dacă vrei să scapi de alergiile la acarieni . Pentru a vă menține locuința uscată, puteți opta pentru o ventilație adecvată sau un dezumidificator. Ca o linie directoare, dormitorul dvs. ar trebui să mențină nivelul de umiditate sub 50% pentru a evita să fie invadat de acarieni.

      Același lucru este valabil și pentru temperatură: o locuință răcoroasă și bine ventilată nu favorizează prezența acarienilor. temperatura ideală într-un dormitor nu trebuie să depășească 18°C.

      4. Țineți animalele de companie departe de dormitor

      Poate fi greu să reziști nevoii de a-ți avea animalul de companie aproape de tine în orice moment, inclusiv ghemuit lângă tine la baza patului. Dar, din păcate, părul animalelor de companie este una dintre cauzele proliferării acarienilor.

      Pentru a combate alergia la acarieni, trebuie să îți faci prietenul cu patru picioare să înțeleagă că, de acum înainte, va trebui să doarmă în coșul lui și nu mai în dormitorul tău. Partea bună: te vei putea bucura în sfârșit de tot spațiul din patul tău!

      5. Limitați textilele din casa dvs.

      Fie că sunt perdele, draperii, mochete sau covoare, toate aceste materiale tind să acumuleze praf și alergeni și riscă să provoace sau să agraveze o alergie la acarieni . Dezordonați-vă locuința pentru a elimina pe cât posibil ascunzătorile acarienilor de praf și favorizați materialele care sunt ușor de curățat.

      Ideal ar fi să optați pentru parchet, gresie sau linoleum pentru podele. De asemenea, vă recomandăm să achiziționați perdele lavabile la mașină pentru a le putea curăța în mod regulat.

      6. Optați pentru un decor sobru

      Este mai bine să păstrați un decor sobru pentru a limita prezența acarienilor în locuința dumneavoastră. Acarienii se pot înmulți pe obiectele care atrag praful, cum ar fi animalele împăiate sau florile uscate, care sunt dificil de curățat zilnic. Printre pașii simpli pe care îi puteți lua pentru a scăpa de acarieni , vă recomandăm, prin urmare, să vă dezordonați locuința și să evitați bibelourile.

      Cunoașteți acum toți pașii de urmat pentru a elimina cât mai eficient alergenii și a combate acarienii din locuința dumneavoastră. Reținem: aerisiți, curățați, dezumidificați, de-clutter!

      Blanc Cerise te ajută să scapi de toți micii dăunători din patul tău (acarieni, gândaci de pat….) rutine bune de adoptat în fiecare zi pentru tine și lenjeria ta de pat naturală. Oferiți-vă un confort premium cu seturile noastre de lenjerie de pat infinit de moi și confortabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *