Te-ai îndrăgostit de unset nou de lenjerie de pat și nu știi ce să faci cu așternuturile tale vechi? Gândiți-vă de două ori înainte să le aruncați: cu puțină imaginație și inspirație, veți găsi cu siguranță o modalitate de a le oferi o a doua viață. Fie că este vorba de bricolaj sau de mutarea casei, aceste țesături au un potențial real și vă pot ajuta în fiecare zi. Așadar, ce poți face cu cearșafurile vechi? Blanc Cerise dezvăluie în acest articol 10 moduri de a reutiliza cearșafurile folosite.
1) Faceți o mulțime de proiecte de cusut
Încurajarea unui mod mai responsabil de a consuma: aceasta este una dintre principalele misiuni ale marcii noastre . Prin urmare, este firesc să vă invităm să descoperiți lumea upcycling-ului și să oferiți lenjeriei dvs. vechi o transformare . Upcycling se referă la recuperarea și reutilizarea obiectelor care nu mai sunt folosite. Cu alte cuvinte, nimic nu se pierde, totul se transformă. Se pare că cearșafurile vechi sunt un excelent punct de plecare pentru multe proiecte de cusut: sacoșe, șorțuri, case de pernă , pungi, huse pentru haine… Fie că sunteți un mare începător în domeniu sau un meșter obișnuit, posibilitățile sunt numeroase. Și ce poate fi mai satisfăcător decât să realizați cu propriile mâini un obiect unic, 100% personalizat? Există o mulțime de tutoriale disponibile online pentru a vă ghida. La mașinile voastre de cusut!
2) Reciclați-vă lenjeria de uz casnic
Dacă nu știți ce să faceți cu cearșafurile folosite sau cu lenjeria de uz casnic demodată, nu le lăsați să se acumuleze în fundul dulapurilor: luați în considerare să le depuneți la unul dintre cele 40.000 de puncte de colectare prezente în Franța. Hainele sau cearșafurile dvs. uzate vor fi reutilizate, recuperate sau reciclate.
3) Protejați-vă locuința
Planificați o sesiune de pictură sau de bricolaj? Amintiți-vă întotdeauna să vă protejați împrejurimile de orice stropi. Reflexul corect: acoperiți podeaua și mobila cu foi folosite . Astfel, veți fi siguri că nu murdăriți încăperea în care vă aflați. În același spirit, vă puteți folosi cearșafurile vechi pentru a proteja portbagajul mașinii dacă trebuie să vă întâmpinați animalul de companie la întoarcere de la o plimbare sau să transportați deșeuri verzi.
4) Folosiți așternuturile uzate în aer liber
Spre deosebire de hainele pe care doriți să le protejați de petele de iarbă, nisip și noroi, așternuturile vechi sunt sigure. Așadar, profitați de ocazie pentru a le scoate afară: o zi la plajă, un picnic improvizat, o gustare în parc cu copiii… Au avantajul de a se usca rapid și de a ocupa un spațiu minim. Nu ezitați să păstrați unul sau două în portbagaj, astfel încât să fiți pregătiți pentru orice eventualitate.
5) Transformați cearșafurile vechi în cârpe
Pur și simplu tăiați cearșafurile pentru a obține în timp record un nou set de prosoape de bucătărie sau cârpe de praf. Un truc elementar, dar practic și foarte ușor de făcut. Dacă țesătura dvs. are broderii frumoase, de ce să nu profitați de ocazie pentru a crea șervețele de masă noi? Doar asigurați-vă că coaseți tivurile pentru finisaje perfecte.
6) Menține-ți copiii fericiți
Plouă afară și copiii tăi sunt plictisiți? Dacă ești în pană de idei pentru a-ți ține micuții ocupați, gândește-te la cearșafurile tale vechi care dorm în fundul unui dulap. Acestea pot fi folosite ca suport pentru desene în mărime naturală. Alegeți un cearșaf deschis la culoare, scoateți trusa de vopsea și lăsați imaginația lor să zburde. Cealaltă opțiune este să transformi foaia veche într-un costum cu câteva lovituri de foarfecă: a lor pentru pelerina de supererou sau costumul de fantomă!
7) Fă-ți mutarea mai ușoară
Dacă te-ai mutat vreodată, știi: între depozitare, transport și du-te-vino, lucrurile tale pot fi puse la încercare în ziua cea mare. Și ce poate fi mai enervant decât să realizezi la sfârșitul zilei că ai deteriorat o piesă de mobilier? La fel ca cutiile de carton, banda adezivă și markerele, cearșafurile vechi sunt unul dintre marile elemente esențiale pentru un mutant perfect. Multifuncționale, acestea sunt deosebit de utile pentru umplerea cutiilor, ambalarea veselei și protejarea mobilei de zgârieturi. De asemenea, vă puteți înconjura salteaua sau canapeaua cu cearșafuri uzate pentru a le împiedica să adune praf în timpul operațiunii.
8) Împachetează-ți cadourile: metoda furoshiki
Zilele de naștere sau petrecerile de Crăciun în familie sunt adesea sinonime cu munți de ambalaje de cadouri aruncate direct la coșul de gunoi. Anul acesta, este timpul pentru o schimbare: uitați de hârtia clasică și descoperiți furoshiki, arta plierii tradiționale japoneze. Atât ecologică, cât și estetică, această metodă presupune învelirea și transportul obiectelor în pătrate de pânză. Alege-ți foaia veche cu cele mai drăguțe modele și lasă-te ghidat de un tutorial online.
9) Adăpostiți-vă plantele
Se apropie temperaturi sub zero grade și vă temeți că plantele dvs. vor avea de suferit? Este adevărat că gerul poate fi deosebit de distrugător pentru grădina ta de legume și pentru florile tale preferate. Sfatul pe care trebuie să îl știți: pur și simplu puneți cearșafurile vechi de bumbac peste plantele dvs. de exterior pentru a le proteja de frig și zăpadă. Datorită proprietăților lor respirabile și protectoare, cearșafurile folosite ajută la conservarea chiar și a celor mai friguroase plante.
10) Creați o sticlă de apă caldă uscată
Să rămânem pe tema iernii cu această ultimă idee pentru reciclarea cearșafurilor sau a vechilor huse de plapumă: sticla de apă caldă uscată. Cât se poate de reconfortantă, aceasta se strecoară în patul tău sau sub jacheta de pe canapea pentru a încălzi atmosfera. Luați o foaie de bumbac, in sau cânepă și coaseți sticla de apă caldă în forma dorită. Pentru finisare, pur și simplu umple-o cu orez. Un DIY rapid, ușor și economic dacă nu știți ce să faceți cu cearșafurile vechi .