Printre tendințele de decorare, există două categorii principale: cele care se estompează în indiferență totală după câteva sezoane și cele care durează la nesfârșit. Stilul shabby chic aparține fără îndoială celei de-a doua categorii. Apărut pentru prima dată acum peste 40 de ani, este una dintre acele atmosfere atemporale de care este greu să te saturi. Sofisticat fără a fi pretențios, vintage dar confortabil, shabby chic pare să fi găsit echilibrul perfect între confort și estetism. Vrei să îi cedezi și tu? Află tot ce trebuie să știi despre decorul shabby chic în acest articol.
De unde vine stilul shabby chic?
Mobilier patinat, culori moi, țesături vaporoase și detalii florale: bun venit în lumea romantică a shabby chic . Creat pentru prima dată în 1980, termenul a fost preluat rapid de englezoaica Rachel Ashwell. Această pasionată de decorațiuni stabilită în Statele Unite a preluat conceptul și l-a popularizat cu viteza fulgerului în anii 1990. Ea a devenit adevărata ambasadoare a conceptului și și-a creat propria marcă dedicată acestui stil de decor.
“Shabby” înseamnă literalmente uzat, decolorat sau deteriorat. Un cuvânt care este, la prima vedere, orice, dar nu chic! De fapt, se referă la mobilierul antic, considerat a fi punctul de plecare pentru shabby chic. Latura elegantă este scoasă în evidență de detaliile feminine și poetice. Rezultatul este un decor vintage un pic demodat, dar foarte liniștitor. Decorul shabby chic se aseamănă cuun amestec inteligent de mobilier antic și nou: un ansamblu ușor nepotrivit care aduce un cachet de neegalat camerei pe care o alegeți.
Shabby chic: de ce un asemenea succes?
Febulația din jurul shabby chic poate fi explicată în mai multe moduri. În primul rând, este o tendință ușor de însușit: se potrivește la fel de bine casei mari de la țară ca și apartamentului mic din oraș. Departe de interioarele ultramoderne și reci, shabby chic se inspiră din cabanele englezești. Are un aer specific britanic, ca o casă de familie liniștitoare și primitoare. Cu spiritul său reciclat, fenomenul shabby chic este hotărât economic și ecologic. Mobilierul și obiectele mintate aduc o dimensiune nostalgică, deoarece fiecare dintre ele are o istorie particulară.
Marile esențiale ale decorului shabby chic
Mobilier cu aspect vintage
Decorarea shabby chic pune în valoare mobilierul uitat, uzat de timp. Au dispărut mesele sau cuferele cu suprafețe impecabile: defectele lemnului nu mai sunt ascunse, de fapt ele sunt cele care întăresc farmecul retro al camerei. Mergem pe mobilier de altădată, pentru a recrea atmosfera autentică și liniștitoare a unei case de țară. Scoateți din garaj mobilierul de familie pe care l-ați pus deoparte. Curățați, șlefuiți și vopsiți până obțineți patina albă dorită. O altă opțiune: răsfățați-vă cu mobilier recent, dar deliberat deteriorat.
Modelele antice, dulapurile de porțelanuri și bufetele sunt mobilierul emblematic alshabby chic. Piese de mobilier funcționale cu un caracter puternic, în care să vă depozitaținappes,torchons șihousses-de-fular.
Modeluri florale discrete
Modelul floral este un adevărat element de bază al decorului shabby chic. Cu aerul lor old school, țesăturile florale își găsesc cu ușurință locul printre mobilierul antic și culorile sobre. Cu condiția să găsiți mixul potrivit. Dacă nu le folosiți cu moderație, riscați să exagerați. Motivele florale sunt, prin urmare, folosite în tușe mici pe o singură secțiune de perete, pe perne sau pe veselă. Tipul Blanc Cerise: întăriți spiritul rustic al interiorului dvs. așezând un buchet mare de flori proaspăt culese pe măsuța de cafea din sufragerie.
Culori deschise, moi
Uitați de tonurile țipătoare: cu shabby chic, camerele sunt împodobite în nuanțe deschise. De la alb la bej și până la gri deschis, culorile neutre se îmbină fără efort și accentuează luminozitatea interiorului dumneavoastră. Culorile pastelate adaugă, de asemenea, prospețime și farmec camerei. Vom opta pentru o bază ecru pe pereți, apoi vom pune în valoare ansamblul cu elemente decorative în culori blânde.
Rozul vechi rămâne culoarea vedetă a stilului shabby chic. Cu toate acestea, îi poate speria pe unii oameni cu aerul său de fetiță. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, nu vă panicați: înlocuiți-l pur și simplu cu albastru bebeluș, lila sauverde apă. Finalizați decorul cu un pic de lemn brut pentru un finisaj cald.
Accesorii vânate
Vă place să răsfoiți târgurile de vechituri pentru a găsi pepite uitate? Profită de plimbarea ta de weekend pentru a dezgropa accesoriile care vor da tonul decorului tău shabby chic . Pentru că acesta din urmă are ochi pentru detalii: o veselă delicată, un ceas antic, un sfeșnic, o cutie de bijuterii, o colivie… Toate sunt bune pentru a insufla personalitate camerei. Expuneți cele mai frumoase descoperiri pe o comodă sau pe șemineu. Atenție, însă, să nu compromiteți echilibrul decorului: acumularea de bibelouri nu este tocmai recomandată dacă doriți să vă puneți în valoare obiectele.
Pereții, între timp, sunt îmbrăcați în rame cu muluri aurii și oglinzi ovale în stil baroc. Pentru iluminat, optați pentru un abajur cu volane ușoare sau pentru un candelabru antic din cristal.
Lenjerie de uz casnic rafinată
Covoare de pat,plaids,curtains… Lenjeria de casă în stil shabby chic se îmbină cu decorul. Deși rămâne destul de discretă, are meritul de a aduce o adevărată senzație de cocooning interiorului dumneavoastră.
Spiritul country chic se reflectă în alegerea materialelor și a modelelor: Nu ezitați să optați pentru fibre naturale, precumbumbac percal,câmp saupink bed linen, unwhite duvet cover saubeige duvet covers.
Living în stil shabby chic, baie japoneză sau dormitor 100% natură: pentru a răspunde cât mai bine tuturor dorințelor dvs. de decorare, Blanc Cerise a selectat produse de înaltă calitate la cel mai corect preț. Pe cât de durabile, pe atât de confortabile, produsele noastre vă vor însoți de-a lungul anilor, fără a se demoda vreodată.